Jedna z najnowszych (1999) niemieckich odmian przerobowych. Wg źródeł niemieckich można z niej otrzymać znakomite wino porównywalne z Cabernet Sauvignon. Odmiana odporna na typowe choroby winorośli. Mrozoodporność nie ustalona (prawdopodobnie zbliżona do odmiany Dornfelder). Siostrzana odmiana „Cabernet Dorio”
Wzrost krzewu średnio silny do silnego, pokrój wyprostowany podobny do rodzicielskiej odmiany Dornfelder. Koronka zielona, liście średnie i duże 3 klapowe. Łoza dobrze drewnieje i zimuje.
Grona: średnie do dużych 150-220g, stożkowe.
Jagody: okrągłe lub lekko owalne, średniej wielkości, niebiesko-czarne, smak owocowy
Dojrzewanie: dojrzewa nieco wcześniej niż Dornfelder i dużo wcześniej niż Cabernet Sauvignon
Rodzice: Cabernet Sauvignon x Dornfelder
Gatunek: Vitis vinifera
Kraj pochodzenia: Niemcy
Masa grona: 150 g
Rozmiary jagód: 15 mm
SAT: 2480-2580
GDDC: 1050-1080
Termin dojrzewania: 21.09-7.10
Mrozoodporność: -22 °C
Kolor gron: czarne
Zastosowanie: przerobowe
Źródło: http://www.winogrona.org