Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych.
Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe , rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września (Skierniewice) i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 20%.
Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce (w stosunku do odmiany Rondo). Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina.
Rodzice: (Silvaner x Mueller Thurgau) x Chambourcin
Gatunek: Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Masa grona: 150-180 g
Rozmiary jagód: 15 mm
Masa jagód: 2 g
SAT: 2400-2500
Termin dojrzewania: 21-30.09
Mrozoodporność: -24 °C
Kolor gron: granatowe
Zapylanie: własnopylna
Zastosowanie: przerobowe
Źródło: http://www.winogrona.org