Riesling

Winnica Cassiopeia Jastrzębie Zdrój

Riesling

Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.

Wg Instytutu Magaracza: Grona małe i średnie, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe ok.80-100g. Jagody okrągłe, zielono-białe z żółtym odcieniem i ciemno brązowymi kropkami, masa 1,2-1,4g.

Miąższ o przyjemnym i harmonijnym smaku, skórka cienka.

Na Krymie dojrzewa po ok.148-160 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje ok.2896 SAT

Rodzice: Vitis vinifera
Gatunek: Vitis vinifera
Kraj pochodzenia: Niemcy
Masa grona: 80-100 g
Rozmiary jagód: 13 mm
Masa jagód: 1,2-1,4 g
SAT: 2896
Termin dojrzewania: 20-25.10
Ilość dni dojrzewania: 148-160
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie: 110-115
Mrozoodporność: -23 °C
Kolor gron: żółto-zielone
Zapylanie: własnopylna
Zastosowanie: przerobowe

Źródło: http://www.winogrona.org